DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

YAPAY ZEKÂ VE DEMOKRASİ

Son Güncelleme :

07 Mart 2024 - 13:43

YAPAY ZEKÂ VE DEMOKRASİ
YAPAY ZEKÂNIN KONTROLU

Herkese Bilim Teknoloji dergisinin 29 Şubat 2024 tarihli sayısında Yapay Zekâ ile ilgili tam beş yazı çıktı.  Seçimlerde Yapay Zekâ ile üretilmiş  çeşitli  içeriklerle karşılaşacağız. Bunların bir kısmı yanıltıcı ve kötü niyetli olabilir. Seçmenleri ve  halkı hatalı kararlara yönlendirebilir. Yapay Zeka kullanımı ile ilgili bazı temel kurallar getirilmeye çalışılıyor.

Yanlış yayın yapanların sorumlu tutulması, güvenilir kuruluşların kötü içerikleri etkisiz hale getirecek yöntemler geliştirmesi, şeffaflık, halkın eğitilmesi gibi çözümler tartışılıyor. Yapay Zekanın gücü ve kontrol edilemez gibi görünmesi insanları korkutuyor.

Bu korku, bir zamanların despot, astığı astık krallarının ve  diktatörlerinin yarattığı korkuları andırıyor. Bu krallara karşı, demokrasi bir çare gibi gelmişti. Yapay Zekayı da bir tür demokrasi yoluyla kontrol edebilir miyiz? Yapay Zekanın uyacağı bir “Anayasa” yapılabilir mi?  Bu yaklaşımı “Ortak Akıl Projesi, https://cip.org/ “ kurucusu Divya Siddarth, yaptığı TED konuşmasında anlatıyor.

Konuşmanın linki: https://www.ted.com/talks/divya_siddarth_how_ai_and_democracy_can_fix_each_other?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare 

YAPAY ZEKÂYA KARŞI DEMOKRASİ

Dünyayı değiştirme gücü olan teknolojiler, gerçekten yeni bir şey yaratan, insanların ona erişmesi, faydalanması ve yönlendirmesi için yollar sunan projeler.

Teknoloji, yeteneklerimizi ve yapabileceklerimizin sınırlarını genişletiyor; demokrasi, bu yetenekle ne yapacağımıza nasıl karar vereceğimizi belirliyor.

Demokrasi aslında, farklı kaynaklardan gelen girdileri bir araya getirmenin ve parçalarının toplamından daha iyi kararlar üretmenin bir yolu olan kolektif zekanın erken bir biçimi olarak görülebilir.

Divya Siddarth ve arkadaşları, demokrasinin bu tanımından yola çıkarak, yapay zekayı yönlendirmek için kolektif zeka modelleri oluşturmak amacıyla  binlerce insanın katıldığı çalışmalar yapmışlar.

Yapay Zekanın güvenliği konusunda araştırmalar yapan Anthropic şirketinin katıldığı çalışmalarda, Yapay Zekanın “aşırı bağımlılık yaratması” gibi 100’den fazla riski dile getirilmiş.

Görüşülen kişiler politik tartışmalara nazaran, daha makul yaklaşımlarda bulunmuş, İfade özgürlüğü veya ırk ve cinsiyet gibi  tartışmalı konularında bile anlaşmazlıktan çok, anlaşma olduğu görülmüş.

Sıradan halkın katkısıyla Yapay Zeka platformlarının uyması için bir “Anayasa” oluşturulmuş.

Bu anayasanın, uzmanların hazırladığı anayasa  kadar başarılı ve adil olduğu görülmüş.

Anthropic şirketi kendi Yapay Zeka uygulamalarını bu anayasa maddelerini dikkate alacak şekilde “eğitmiş” (https://www.anthropic.com/news/collective-constitutional-ai-aligning-a-language-model-with-public-input ).

DEMOKRASİ İÇİN YAPAY ZEKÂ

Divya Siddarth, teknolojik gelişme, güvenlik ve demokrasi kavramlarından hiçbiri diğer ikisi için göz ardı edilmemeli diyor.

Eğer bu kavramlardan birinden vazgeçersek sonuç ya diktatörlük ya da kaos olur.

Kamunun katkısıyla oluşturulacak yapay zeka modelleri  ilerlemeyi, güvenliği ve demokratik katılımı sağlayabilir.

Teknoloji yardımıyla Dünya için kurulacak demokratik bir karar mekanizması, öncelikle finansal gücü siyasal güçten ayırabilir.

Binlerce yeni şirket veya bürokrasi modeli yaratır.

Doğayı ve gelecek nesilleri düşünerek ilerler.

Birlikte iyi yaşamanın yeni yollarını yaratabilir.

Teknoloji ve demokrasinin hikayesi devam ediyor.

Her şey hayal edilemeyecek kadar iyi olabilir.